Žolčna kislina

Opis

Žolčne kisline se proizvajajo v jetrih iz holesterola in igrajo pomembno vlogo pri prebavi maščob. Žolč deluje kot emulgator v olju in maščobah topnih vitaminov v gastrointestinalnem traktu in omogoča boljšo absorpcijo maščobnih snovi iz črevesja.
Z blatom se vsak dan izloči 120-225 mg žolčne kisline.

Pomanjkanje žolčnih kislin se pojavi ob prisotnosti žolčnih kamnov, vendar se lahko po odstranitvi žolčnika pojavijo tudi zato, ker ni več prostora, kjer bi lahko nastale večje količine žolča, ki bi jih jetra lahko skoncentrirala.

Simptomi pomanjkanja

Maščobni obroki so težje prebavljivi ali povzročajo pogoste prebavne premike zaradi nezmožnosti za pravilno prebavo maščob iz hrane.
Žolč in žolčne kisline nastajajo v jetrih in se ne uživajo v obliki dopolnil.

Biotin (vitamin H, vitamin B7)

Opis

Biotin spada v skupino  vitaminov B-kompleksa in je pomemben sestavni del encimov v telesu, ki razgrajujejo maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate. Biotin igra pomembno vlogo v presnovnih  poteh vseh celic, vključno z možganskimi in živčnimi celicami in je ključnega pomena za normalno delovanje živčnega sistema.

Vključuje se v sintezo keratina, t.j. beljakovine, ki je odgovorna za lase, nohte in površinsko trdnost kože. Biotin je bistvena sestavina vseh vitaminskih in mineralnih lepotnih formul.

Pomanjkanje biotina je redka. Vendar lahko pomanjkanje privede do kožnih izpuščajev, izpadanja las, visoke ravni holesterola in težav s srcem.

Simptomi pomanjkanja

Krhki nohti in izpadanje las
Kožni izpuščaji
Bolezni kože: seboroični dermatitis (sebopsoriasis)
Nevrološki simptomi: depresija, zaspanost, halucinacije, odrevenelost in mravljinčenje v okončinah
Zmanjšana količine energije, ki jo proizvaja telo
Motnje ravni glukoze (zmanjšano izločanje inzulina [diabetesa tipa 2])

Kalcij

Opis

Kalcij je mineral, ki ga najdemo v mnogih živilih. Telo potrebuje kalcij, da se ohrani trdnost kosti in za opravljanje pomembnih funkcij. Skoraj ves kalcij je shranjen v kosteh in zobeh, kjer podpira  strukture in daje gostoto.

Telo potrebuje kalcij tudi za premikanje mišic in za prenašanje sporočil po  živcih od možgan do vsakega dela telesa. Poleg tega se kalcij uporablja za pomoč žilam pri premikanju krvi skozi telo.Kalcij olajša sproščanje hormonov in encimov, ki vplivajo na skoraj vse življenjske funkcije.

Simptomi pomanjkanja

Nezadostni vnos kalcija na kratek rok ne povzroča  vidnih simptomov, ker  telo ohranja raven kalcija v krvi tako, da ga razgrajuje iz kosti. Na dolgi rok, lahko nezadostni vnos kalcija pod priporočenimi vrednostmi povzroči precejšnje zdravstvene posledice, kot so nizka kostna masa (osteopaenia) in povečano tveganje za zlome kosti in osteoporozo.

Simptomi hudega pomanjkanja kalcija so omrtvelost in mravljinčenje v prstih, krči in nenormalni srčni ritem.

Krom

Opis

Krom je bistven mineral za telo. Znano je, da izboljša uporabo inzulina v našem telesu. Ta mineral prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi. Zdi se, da mora biti krom  tudi neposredno vključen v presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Ljudje, ki jedo zelo prečiščene jedi (predvsem tiste, bogate z enostavnimi sladkorji) so lahko v nevarnosti zaradi  pomanjkljivega vnosa kroma.

Okužba, akutna vadba, nosečnost in dojenje ter povečanje stresa povspešujejo izgubo kroma in lahko privedejo do pomanjkanja tega minerala.

Simptomi pomanjkanja

Odpornost na inzulin
Intoleranca za glukozo
Nenormalnosti lipidov
Otrplost in bolečine v rokah in nogah

Koencim Q10

Opis

Koencim Q10 (CoQ10) je hranilo, ki je naravno prisotno v telesu. Koencim Q10 je prisoten tudi v številnih živilih. Koencim Q10 deluje kot antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami in ima pomembno vlogo pri presnovi. Nekatere raziskave kažejo, da so ravni koencima Q10 nižje pri starejših ljudeh in pri ljudeh s kroničnimi boleznimi, kot so srčne težave, rak, Parkinsonova bolezen, sladkorna bolezen, HIV / AIDS, in mišična distrofija. Vendar še ni znano, če nizke koncentracije CoQ10 dejansko prispevajo k tem motnjam.

Simptomi pomanjkanja

Ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so srčno popuščanje, obolelost ledvic, jeter, ali sladkorna boleznen, morajo biti pozorni glede uporabe dodatka CoQ10, saj lahko zniža raven sladkorja v krvi in krvni tlak. Odmerki večji kot 300 miligramov, lahko vplivajo na raven jetrnih encimov. Koencim Q10 lahko zmanjša odziv na warfarin (antikoagulant). Obstajajo poročila o primeru simptomov GI (npr, izguba apetita, bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje) in simptomov v osrednjem živčevju (npr, omotica, fotofobija, razdražljivost, glavobol). Drugi škodljivi učinki vključujejo srbenje, izpuščaje, utrujenost in gripi podobne simptome. Koencim Q10 ni priporočljiv za ljudi, ki intenzivno vadijo.

Baker

Opis

Baker je potreben, da lahko vaše telo uporabi železo. Tako pomaga vašemu telesu pri tvorbi rdečih krvnih celic in pri ohranjanju živčnih celic ter zdravega imunskega sistema. Prav tako je pomemben  za delovanje živcev, rast kosti in presnovo sladkorja.

Simptomi pomanjkanja

Baker se uporablja za zdravljenje pri pomanjkanju bakra in anemiji. Pomanjkanje  bakra v telesu je redek pojav, vendar se lahko pojavi pri ljudeh, ki so dobili preveč cinka iz hrane ali  prehranskih  dopolnil in so imeličrevesno bypass operacijo oziroma  se prehranjujejo po cevki.

Folna kislina (B9)

Opis

Folat je vodotopni vitamin B in predstavlja splošen izraz, ki se nanaša na obe naravni obliki: folati v hrani in folno kislino, ki je  v sintetični obliki in se uporablja v prehranskih dopolnilih ter v obogatenih živilih. Naše telo potrebuje folat za tvorbo DNK in preostalih genetskih materialov.

Folat je potreben tudi za delitev telesnih celic. Pomaga pri proizvodnji živčnega sistema in njenem delovanju,in zlasti pri nastanku signalnih molekul, ki jih uporabljajo živci za pošiljanje signalov po vsem telesu.

Ustrezni folat iz prehrane (skupaj z vitaminom B6 in B12) pomaga ohranjati normalno raven homocisteina.  Med tem, ko so visoke ravni homocisteina povezane s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Nezadostna raven folatov pri nosečnicah predstavlja povečano tveganje za okvaro nevralne cevi pri otroku in lahko povzroči nepravilnosti pri razvoju. Ker se škodljivi učinki pojavijo zgodaj v nosečnosti, je za ženske pomembno, da spremljajo vnos folatov že pred spočetjem.

Simptomi pomanjkanja

Slabost, utrujenost, težave s koncentracijo, razdražljivost, glavobol, razbijanje srca in težko dihanje (megaloblastična anemija)
Občutljivost in plitve razjede na jeziku in ustni sluznici
Spremembe na koži in na laseh
Pigmentacije nohtov
Zvišane krvne koncentracije homocisteina

Telo ne more shranjevati folatov, zato moramo zadostno količino vnašati vsak dan.

Glukozamin

Opis

Je ključen za tvorbo hrustančnega tkiva. Glukozamin je spojina amino kisline glutamina in glukoze. Hrustanec je prilagodljivo vezivno tkivo, ki ga najdemo v različnih delih telesa.

To nežno, raztegljivo tkivo deluje kot oblazinjenje za kosti in sklepe. Glukozamin se nahaja tudi v trdem ovoju lupinarjev. S starostjo se raven glukozamina zmanjša, kar lahko privede do deformacije sklepov.

Simptomi pomanjkanja

Bolečine v sklepih
Togost mišic in sklepov

Hemoglobin

Opis

Hemoglobin (Hb) je sestavni del eritrocitov. Hemoglobin ima sposobnost, da reagira s kisikom in ga prenaša po celem telesu. To je tudi razlog da raven hemoglobina v krvi pokaže sposobnost za učinkovit prenos kisika skozi telo.
Hemoglobin nastane v celicah kostnega mozga. Dve tretjini železa v telesu najdemo v hemoglobinu, medtem ko se preostanek nahaja v jetrih  in v kostnem mozgu.
Da bi dosegli normalno raven hemoglobina ni potrebno dopolniti le železa, ampak moramo tudi zagotoviti prisotnost nekaterih kofaktorjev, ki so potrebni za pretvorbo železa v hemoglobin.
To je B kompleks vitaminov (B6, B12 in folne kisline [B9]), ki so skupaj z železom in  bakrom potrebni pri proizvodnji hemoglobina.

Simptomi pomanjkanja

Utrujenost
Šibkost
Bleda kožo
Težko dihanje
Hiter srčni ritem
Razpoke v kotičkih ust

Boleč jezik

Izguba občutka za okus

Krhki nohti

Jod

Opis

Jod je mineral, ki se nahaja v nekaterih živilih. Telo potrebuje jod za proizvodnjo ščitničnih hormonov. Ti hormoni nadzirajo telesno presnovo in še mnogih drugih pomembnih funkcij

Simptomi pomanjkanja

Golšavosti in povečana žleza ščitnica sta pogosto prva vidna znaka pomanjkanja joda.

Železo

Opis

Železo je mineral, ki ga telo potrebuje za rast in razvoj. Vaše telo uporablja železo za tvorbo hemoglobina (beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik iz pljuč do drugih delov telesa) in proteina mioglobina, ki zagotavlja kisik v mišicah. Vaše telo potrebuje železo tudi  pri tvorbi nekaterih hormonov in vezivnega tkiva.

Simptomi pomanjkanja

Utrujenost in pomanjkanje energije
Gastrointestinalno nelagodje
Slab spomin in pomanjkanje koncentracije
Manjša sposobnost za boj proti mikroorganizmom, ki povzročajo okužbe

Manjša sposobnost za nadzor telesne temperature

Magnezij

Opis

Magnezij je bistvenega pomena za delovanje telesa. Ta mineral je potreben za proizvodnjo energije in delovanje skoraj vseh presnovnih procesov. Magnezij pomaga ohranjati normalni krvni tlak, pomemben je za zdrave kosti in zobe in za enakomerni srčni ritem.

To je bistvenega pomena za normalno delovanje živčnega sistema in mišičnega tkiva, kjer deluje skupaj s kalcijem. V normalnem krčenju, deluje kalcij kot spodbujevalec, medtem ko deluje magnezij kot relaksant. Magnezij tudi prispeva k zmanjšanju utrujenost. Zanimivo je, da je magnezij glavna sestavina mnogih antacidov in odvajal.

Telo odraslega vsebuje približno 25 g magnezija, od te količine se 50 % do 60 %  nahaja v kosteh, večina preostalega minerala pa v mehkih tkivih. Nizek vnos magnezija v daljšem časovnem obdobju, poveča tveganje za nastanek bolezni. Raziskave kažejo, da povprečna ameriška prehrana pogosto ne vsebuje zadostne količine mineralnih snovi. Osebe z  boleznimi prebavil (kot so Crohnova bolezen in celiakija), z diiabetesom tipa 2, alkoholiki ali starejši ljudje bolj verjetno trpijo zaradi premalo magnezija.

Simptomi pomanjkanja

Izgubo apetita, slabost, utrujenost, šibkost
Mišični krči
Nenormalni srčni ritem
Zaprtje (tj, nepravilno iztrebljanje)
Glavoboli zaradi napetosti
Osteoporoza

Mangan

Opis

Mangan je pomembno hranilo, ki sodelujejo pri številnih kemičnih procesih v telesu, vključno s predelavo holesterola, ogljikovih hidratov in beljakovin. Najvišja koncentracija mangana je v kostnem mozgu, kjer vzdržuje normalno zdravstveno stanja in kostno strukturo. Kot mineral, ki je potrebna za proizvodnjo kolagena, je prav tako pomemben za zdravje kože.

Mangan je kofaktor za encim, imenovan superoksid dismutaza mangana, ki je močan antioksidant, ki ščiti celice pred prostimi radikali.

Pomanjkanje mangana je redko.  Obstaja večja skrb  zaradi zastrupitve, ki jo  povezujejo s prekomernim uživanjem tega minerala.

Simptomi pomanjkanja

Omejitve pri rasti in razvoju
Skeletna obolenja
Okvarjena glukozna toleranca
Spremenjena presnova ogljikovih hidratov in maščob
Šibkost, slabost
Oslabeli lasje in krhki nohti

Omega 3-6 maščobne kisline

Opis

Omega-3 maščobne kisline spadajo med esencialne maščobne kisline. Čeprav so nujno potrebne za zdravje ljudi, jih naše telo ne more proizvajati. Omega-3 maščobne kisline spadajo v širšo skupino maščobnih kislin imenovanih polinenasičene maščobne kisline ali PUFA.
V naši prehrani obstajata dve glavni vrsti Omega-3 maščobnih kislin:ena oblika je alfa-linolenska kislina (ALA), ki se nahaja v rastlinskih oljih ogrščice, oljne repice, lanenega semena in orehov. Drugi dve obliki, eikozapentaenojsko kislino (EPA) in dokozaheksaenojsko kislino (DHA), je mogoče najti v mastnih ribah. Telo delno pretvori ALA v EPA in DHA. Nizka vsebnost Omega-3 maščobnih kislin je značilna za zahodni tip prehrane.

Omega-6 maščobne kisline spadajo v skupino maščobnih kislin, ki se imenujejo polinenasičene maščobe ali PUFA. Primarna prehranska Omega-6 maščobna kislina je linolna kislina (LA), ki, čeprav se ne proizvaja v telesu, velja za esencialno maščobno kislino, ki je potrebna za zdravje ljudi. Linolna kislina je sestavina celičnih komponent in se uporablja za proizvodnjo signalnih molekul v telesu.

LA se pretvori v telesu v gama-linolensko kislino (GLA), ki se nato razcepi v arahidonsko kislino (AA). GLA najdemo v več rastlinskih vrstah olja svetlina, borage in semen črnega ribeza

Simptomi pomanjkanja

Omega-3:
Utrujenost
Slab spomin
Suha koža
Težave s srcem
Nihanje razpoloženja
Depresija
Slaba prekrvavitev

Omega-6:
Suhe oči
Neenakomerno bitje srca
Bolečine v sklepih
Tanka koža

Pepsin

Opis

Pepsin je želodčni encim, ki ima pomembno vlogo pri prebavi beljakovin v peptide.
Brez zadostne količine pepsina v želodcu, ni možno učinkovito uporabiti beljakovine iz hrane.
Pepsin zato dodajajo dopolnilom, katerih cilj je izboljšanje prebave.
Za delovanje pepsina je potrebno kislo okolje, ki ga je mogoče najti v želodcu, kjer se izloča želodčna klorovodikova kislina. Pepsin omogoča tudi pravilno prebavo in absorpcijo vitamina B12. Pomanjkanja pepsina vodi v pomanjkanje vitamina B12.

Simptomi pomanjkanja

Slaba prebava beljakovin
Hujšanje
Izguba mišične mase

Kalij

Opis

Kalij je mineral (elektrolit) v telesu. Skoraj 98 % kalija se nahaja znotraj celic. Že Že manjše spremembe v količini kalija, ki se nahaja zunaj celic, imajo lahko hude učinke na srce, živce in mišice.

Ledvice so glavni organ, ki nadzira ravnovesje kalija  v telesu. Presežek kalija odstranijo z urinom.

Dehidracija, driska, pretirano potenje (hiperhidroza) in pretirana uporaba odvajal so pogosti vzroki za nizke ravni kalij v telesu. Pomanjkanje je lahko tudi posledica pomanjkanja kalija v prehrani; vendar je ta vzrok redek. Drugi vzroki vključujejo zdravila, ki vplivajo na količino kalija v telesu, med katere spadajo diuretiki.

Simptomi pomanjkanja

Slabost, utrujenost
Mravljinčenje ali odrevenelost
Slabost ali bruhanje
Zaprtje
Nereden srčni utrip
Nizek krvni tlak
Pogosto uriniranje
Nenormalno psihološko vedenje

Beljakovine

Opis

Beljakovine so glavni strukturni elementi vseh celic v telesu, omogočajo delovanje encimov, so glavna sestavina celičnih membran, nastopajo kot prenašalci informacij in so glavne sestavine nekaterih hormonov. Med razgradnjo in absorpcijo beljakovin iz hrane nastajajo aminokisline, ki  postanejo gradniki strukturnih in funkcionalnih spojin. Devet aminokislin moramo zaužiti s prehrano, zato jih imenujemo esencialne aminokisline.

Simptomi pomanjkanja

Slabotne mišice
Hujšanje
Utrujenost in šibkost
Pogoste okužbe
Zastajanje tekočin

Selen

Opis

Na splošno deluje selen kot antioksidant, ki deluje skupaj z vitaminom E. Selen je sestavni del številnih encimov, ki igrajo ključno vlogo pri sintezi DNA.

Koncentracija selena je višja v ščitnici kot v kateremkoli drugem organu v telesu in ima  podobno kot  jod pomembno vlogo pri sintezi hormonov ščitnice ter pri presnovi.

Selen bistveno prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema in je potreben za ohranjanje zdravih las in nohtov.

Ljudje, ki živijo na območjih z zelo malo selen v tleh (denimo Kitajska) in kronični bolniki  imajo večje tveganje za pomanjkanje tega mikroelementa.

Simptomi pomanjkanja

Pogoste okužbe, prehladi, gripa, vneto grlo ali okužbo sinusov (motnje v delovanju imunskega sistema)
Utrujenost, mišična šibkost
Moški neplodnost
Bolezni srca
Nagnjenost k razvoju različnih vrst raka
Omejitve v rasti in razvoju

Natrij

Opis

Natrij uravnava količino vode in krvi v telesu. To vlogo si natrij deli s kalijem. Sol se dodaja živilom med kuhanjem, pri peki ali pri konzerviranju za izboljšanje okusa.

Posledica tega je, da  ljudje v industrializiranih državah porabijo do 20-krat več natrija kot ga potrebuje telo. Prekomerna uporaba soli povzroči zadrževanje vode v telesu (zunaj celic v zunajcelični tekočini), togost žil, visok krvni tlak in povečano izločanje kalcija. Povprečna ameriška prehrana vsebuje 10 gramov soli na dan, kljub temu da je dejanska potreba  6 - 8 krat manjša.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje natrija je zelo redko zaradi  razširjene uporabe natrija v živilih.

Vitamin A

Opis

V maščobi topen vitamin A je prisoten v hrani v dveh glavnih oblikah: retinoidi (najdemo jo v izdelkih živalskega izvora) in karotenoidi  provitamina A (najdemo jih v rastlinah). Beta-karoten spada med najpomembnejši provitamin karotenoid. Najpomembnejši provitamin A karotenoid je beta-karoten, ki se v telesu lahko pretvori v vitamin A.

Vitamin A je ključnega pomena za vid, saj je bistvena sestavina rodopsina-to je  beljakovina, ki absorbira svetlobo. Podpira rast in razvoj celic in prav tako igra ključno vlogo pri normalnem razvoju in vzdrževanju srca, pljuč, ledvic in drugih organov. Vitamin A je vključen v delovanje imunskega sistema in je potreben za zdravjo kožo in sluznice.

Ljudje iz držav v razvoju  in bolniki s cistično fibrozo  so izpostavljeni tveganju pomanjkanja vitamina A.

Simptomi pomanjkanja


Oslabljeno prilagajanje na temo ali nočna slepota.
Suho oko (kseroftalmija)
Suha, trda in razpokana koža, suhi lasje brez leska
Okužbe dihal
Keratinizacija kože in sluznice dihal, želodčnih, prebavnihin sečnih poti

Vitamin B1

Opis

Vitamin B1, znan tudi kot tiamin, je eden od osmih B vitaminov. Vsi vitamini B pomagajo telesu pri pretvorbi hrane (ogljikovi hidrati) v gorivo (glukozo), ki se uporablja za proizvodnjo energije. Kot igra Vitamin B1 osrednjo vlogo pri presnovi energije, pomanjkanje tega hranila oslabi skoraj vse pomembne funkcije v telesu.

Tiamin je vitamin topen v vodi, ki igra ključno vlogo pri živčnih funkcijah in je bistvenega pomena za strukturo in povezavo možganskih celic. Imenuje se B1, ker je bil prvi odkriti vitamin B.

Najpomembnejša uporaba tiamina je za zdravljenje beriberi, usodne bolezni, ki jo povzroči kronično pomanjkanje vitamina B1. Zaradi preprečevanja  te bolezni so žitom za zajtrk in različnim vrstam kruha začeli dodajati vitamin B1, zato je pojav te  bolezni zelo redek v razvitem svetu.

Ljudje s srčnim popuščanjem, boleznimi prebavil, s sladkorno boleznijo in alkoholiki imajo povečano tveganje za pomanjkanje vitamina B1.

Simptomi pomanjkanja


Utrujenost, razdražljivost, depresija in bolečine v trebuhu
Duševna utrujenost
Slaba koncentracija
Otekline, mravljinčenje ali pekoč občutek v rokah in nogah
Zmedenost
Bolečine v mišicah in mišična oslabelost
Tahikardija (nenormalno hitro bitje srca)

Potreben je dnevni vnos , saj  je vitamin B1 topen v vodi in ga zato ni mogoče shraniti v telesu.

Vitamin B12

Opis

Vitamin B12 (kobalamin) je del vitaminov B kompleksa. Kot pri drugih vitaminih B, je vključen v presnovo energije. Vitamin B12 je potreben tudi za pravilno delovanje in razvoj možganov, živcev in krvnih celic. Pomembna vloga vitamina B12 je preprečevanje prekomernega kopičenje homocisteina v krvi. Zvišane ravni homocisteina v krvi so dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja.

Vitamin B12 prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema in pomaga pri preprečevanju megaloblastične anemije, ki vpliva na nivo energije in povzroča slabost.

Klorovodikova kislina v želodcu je potrebna za absorpcijo vitamina B12, zato obstaja pri starejših tveganje za pomanjkanje tega vitamina. Strogi vegani in ljudje z atrofičnim gastritisom  ali celiakijo so izpostavljeni velikemu tveganju za razvoj pomanjkanja vitamina B12.

Simptomi pomanjkanja


Utrujenost, slabost
Zaprtje
Izguba apetita, izguba telesne teže
Megaloblastična anemija
Omrtvelost in mravljinčenje v rokah in nogah
Težave z ravnotežjem
Depresija, zmedenost
Slab spomin

Pomembno je, da se vitamin B12 dodaja v vegansko prehrano, ker tega vitamina ne najdemo v rastlinah.
Vitamin B12 je potrebno jemati vsakodnevno, ker je vodotopen in ga ni mogoče shranjevati v telesu.

Vitamin B2

Opis

Tako kot pri ostalih B vitaminih, je vitamin B2  znan tudi kot riboflavin, ki sodeluje pri metabolizmu energije. Riboflavin služi tudi kot antioksidant, ki se bojuje  proti  škodljivim delcem v elesu,  poznanih pod imenom prosti radikali.

Vitamin B2 je potreben za pravilen razvoj in delovanje kože, sluznice prebavnega trakta in proizvodnjo rdečih krvnih celic. Sodeluje  tudi v  procesu pretvorbe vitaminov B6 in folatov v uporabne oblike.

Zanimivo je, da, veliko vitamina B2 v prehrani (ali v prehranskem dopolnilu),  vaš urin obarva svetlo rumeno.

Slabo prehranjene osebe, alkoholiki in tudi starejši so lahko izpostavljeni tveganju pomanjkanja riboflavina.

Simptomi pomanjkanja

Utrujenost
Prebavne težave
Razpoke in rane okoli vogalov ust
Utrujenost oči
Otekanje in bolečine v grlu
Vnetje in rdečica jezika (magenta jezika)
Občutljivost na svetlobo
Anemija
Luskavost in luščenje kože na obrazu - predvsem okoli nosu, ustnic in ušesa (seboroični dermatitis)

Dnevni vnos je potreben, saj je vitamin B2 je topen v vodi in ga zato ni mogoče shraniti v telesu

Vitamin B3

Opis

Vitamin B3 ali niacin spada v  skupino spojin, ki izražajo aktivnost vitamina B3. Osnovna oblika je nikotinamid. Niacin je skupaj z drugimi vitamini B kompleksa pomemben pri proizvodnji energije, prav tako pa sodelujejo pri več kot 200 encimskih procesih v telesu.

Hudo pomanjkanje vitamina B3 lahko povzroči bolezen, imenovano pelagro, ki se razvije v resni dermatitis (izpuščaj), drisko in demenco.

Simptomi pomanjkanja


Depresija
Glavobol
Utrujenost
Izguba spomina
Bruhanje
Zaprtje ali driska
Svetlo rdeč jezik

Vitamin B5

Opis

Vitamin B5 ali pantotenska kislina je eden izmed vitaminov B kompleksa, ki pomaga telesu  pri pretvorbi hrane v energijo. Vitamin B5 je del eneega najpomembnejših koencimov v telesu - koencima A. Ta sodeluje v skoraj 70 različnih kemičnih reakcij v telesu in tako znatno vpliva na nivo energije.

Pantotenska kislina je ključnega pomena za sintezo nekaterih hormonov, vitamina D in nekaterih signalnih molekul v možganih.

Simptomi pomanjkanja

Izolirana pomanjkljivost  pantotenske kisline se skoraj nikoli ne pojavi.

Vitamin B6

Opis

Vitamin B6 je vodotopen vitamin naravno prisoten v mnogih živilih. Telo potrebuje vitamin B6 za več kot 100 encimskih reakcij, ki sodelujejo pri presnovi. Sodeluje tudi pri razvoju možganov med nosečnostjo in v otroški dobi podpira delovanje imunskega sistema. Vitamin B6 je ključnega pomena za pretvorbo ogljikovih hidratov v energijo in je potreben za sintezo in razgradnjo proteinov.

Vitamin B6 je vključen v nastajanje hemoglobina (hemoglobin se nahaja v rdečih krvničkah in je ključnega pomena za njihovo sposobnost za transport kisika po telesu) in pri vzdrževanju normalne ravni homocisteina. Potrebno je omeniti, da so bile celo zmerno zvišane ravni homocisteina v krvi povezane s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Neustrezna prisotnost vitamina B6 je običajno povezana z nizkimi koncentracijami drugih vitaminov B-kompleksa, kot sta vitamin B12 in folat. Skupine, ki jim grozi pomanjkanje vitamina B6 so posamezniki z okvarjenim delovanjem ledvic, ljudje z avtoimunskimi boleznimi, celiakijo, Crohnovo boleznijo, ulceroznim kolitisom in alkoholiki. Ženske, ki jemljejo peroralne kontracepcijske tablete, imajo povečano tveganje za pomanjkanje vitamina B6.

Simptomi pomanjkanja

Anemija, nizka raven hemoglobina, visoka raven homocisteina
Anomalije EEG
Dermatitis (povečanje na ustnicah in razpoke v kotičkih ust)
Otečen jezik
Depresija in zmedenost
Razdražljivost

Dnevni vnos je pomemben, ker je vitamin B6  topen v vodi in ga zato ni mogoče shraniti v telesu.

Vitamin C

Opis

Vitamin C spada med najbolj prepoznavne hranilne snovi. To je vodotopen vitamin, ki deluje kot antioksidant, pomaga zaščititi celice pred škodljivim delovanjem prostih radikalov.

Vitamin C je potreben za izdelavo kolagena, ki je beljakovina s ključno vlogo v strukturi našega telesa. Kolagen je zelo pomemben za zdravo kožo, dlesni, krvne žile, oči, centralni živčni sistem in reproduktivne organe.

Vitamin C izboljšuje absorpcijo železa iz hrane rastlinskega izvora in pomaga imunskemu sistemu pri zaščiti telesa pred boleznimi. Vitamin C je potreben tudi pri nastajanju živčnih prenašalcev kot so serotonin, hormon, ki igra ključno vlogo v živčnem in endokrinem sistemu.

Zgodovinsko gledano,  se je vitamin C uporabljal za preprečevanje in zdravljenje skorbuta. Skorbut je bil nekoč pogosta bolezen med mornarji, pirati in drugimi pomorščaki. Zaradi pomanjkanje sadja in zelenjave v prehrani, so mornarji  v daljših časovnih obdobjih na morju začeli trpeti zaradi pomanjkanja vitamina C, ki je privedlo do skorbuta.

Simptomi pomanjkanja

Kapilarno krhkost
Ohlapna koža zaradi pomanjkanja kolagena
Anemija
Celjenje ran
Otekle, krvavenje dlesni
Letargija/Duševna otopelost
Utrujenost
Razdražljivost
Slaba odpornost na okužbe (prehlad, gripa, herpes, pljučnica, mononukleoza, ...)

Kadilci in tisti, ki imajo rane in okužbe imajo  povečane  zahteve  po vitaminu C.

Vitamin C je potrebno uživati dnevno, ker ga  ne moremo shranjevati v telesu.

Vitamin D

Opis

Vitamin D se pogosto imenuje sončni vitamin, saj se lahko sintetizira v koži zaradi izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi. Obstajata dve glavni obliki vitamina D - D2 in D3. D3 ali holekalciferol je naravno prisotna oblika in se uporablja za dopolnila z nizkim odmerkom.

Vitamin D ima strukturo steroidnega hormona in se tako obnaša tudi v telesu. Razen splošno priznane vloge pri vključevanju kalcija v kosti in zobe, ima vitamin D številne vitalne vloge v telesu. Pomemben je za normalno delovanje mišic in normalni imunski sistem.

Pomanjkanje vitamina D je pogosto in je posledica neustrezne izpostavljenosti sončni svetlobi in nezadostnega vnosa (običajno se pojavljata skupaj) in kot  posledica kronične ledvične bolezni.

Simptomi pomanjkanja

Bolečine v mišicah, slabost
Bolečine v kosteh
Osteomalacija

 

Vitamin E

Opis

Vitamin E je močan antioksidant. Topen je v maščobi, nudi zaščito pred poškodbami za maščobo, ki  tvori zunanji sloj v vsaki celici našega telesa.

Vitamin E je izraz, ki opisuje osem različnih naravno prisotnih hranilnih snovi: štirje različni tokoferoli in štirje različni tokotrienoli. V skupini E vitaminov je najbolj prepoznaven  alfa-tokoferol.

Čeprav je  pomanjkanje vitamina E  redko, je njegov mejni vnos relativno pogost. Ljudje z motnjami, ki povzročajo malabsorptionare maščobe, so nagnjeni k pomanjkanju.

Simptomi pomanjkanja

Okvarjeno ravnotežje in koordinacija
Poškodbe  senzoričnih živcev (periferna nevropatija)
Mišična oslabelost
Poškodba mrežnice
Oslabitev imunskega odziva

 

 

Cink

Opis

Cink je bistveni element v sledovih za vse oblike življenja. Ta  igra ključno vlogo pri rasti in razvoju, imunskem odzivu, nevroloških funkcijah in pri razmnoževanju.

Več kot 300 različnih encimov je odvisnih od cinka, zato ima lahko njegovo majhno pomanjkanje v prehrani daljnosežne posledice za zdravje.

Cink igra pomembno vlogo pri ohranjanju vida in je prisoten v visokih koncentracijah v očesu. Prav tako vpliva na strukturo beljakovin in celične membrane in je močan antioksidant. Cink pomaga pri celjenju ran in je pomemben za pravilno vzdrževanje okusa in vonja.

Pomanjkanja cinka ogroža ljudji z boleznimi prebavil, vegetarijance,  nosečnice in doječe ženske ter alkoholike.

Simptomi pomanjkanja

Zaostanek v rasti
Izguba apetita
Počasno celjenje ran
Slabo zaznavanje vonja in okusa
Zapoznelo spolno zorenje
Impotenca in neplodnost
Očesne in kožne spremembe
izpadanje las
Groba in suha koža
Driska

Baker

Beljakovine

Biotin (vitamin H, vitamin B7)

Cink

Folna kislina (B9)

Glukozamin

Hemoglobin

Jod

Kalcij

Kalij

Koencim Q10

Krom

Magnezij

Mangan

Natrij

Omega 3-6 maščobne kisline

Pepsin

Selen

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B12

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Železo

Žolčna kislina

Baker je potreben, da lahko vaše telo uporabi železo. Tako pomaga telesu pri tvorbi rdečih krvnih celic in pri ohranjanju živčnih celic ter zdravega imunskega sistema. Prav tako je pomemben  za delovanje...

Več

Beljakovine so glavni strukturni elementi vseh celic v telesu, omogočajo delovanje encimov, so glavna sestavina celičnih membran, nastopajo kot prenašalci informacij in so glavne sestavine nekaterih hormonov...

Več

Biotin spada v skupino  vitaminov B-kompleksa in je pomemben sestavni del encimov v telesu, ki razgrajujejo maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate. Biotin igra pomembno vlogo v presnovnih...

Več

Cink je bistveni element v sledovih za vse oblike življenja. Ta  igra ključno vlogo pri rasti in razvoju, imunskem odzivu, nevroloških funkcijah in pri...

Več

Folat je vodotopni vitamin B in predstavlja splošen izraz, ki se nanaša na obe naravni obliki: folati v hrani in folno kislino, ki je  v sintetični obliki in se uporablja v prehranskih dopolnilih ter v obogatenih živilih. Naše telo potrebuje folat za...

Več

Je ključen za tvorbo hrustančnega tkiva. Glukozamin je spojina amino kisline glutamina in glukoze. Hrustanec je prilagodljivo vezivno tkivo, ki ga najdemo v...

Več

Hemoglobin (Hb) je sestavni del eritrocitov. Hemoglobin ima sposobnost, da reagira s kisikom in ga prenaša po celem telesu. To je tudi razlog da...

Več

Jod je mineral, ki se nahaja v nekaterih živilih. Telo potrebuje jod za proizvodnjo ščitničnih hormonov. Ti hormoni nadzirajo telesno presnovo in...

Več

Kalcij je mineral, ki ga najdemo v mnogih živilih. Telo potrebuje kalcij, da se ohrani trdnost kosti in za opravljanje pomembnih funkcij. Skoraj ves kalcij je shranjen v...

Več

Kalij je mineral (elektrolit) v telesu. Skoraj 98 % kalija se nahaja znotraj celic. Že Že manjše spremembe v količini kalija, ki se nahaja zunaj celic, imajo lahko hude učinke na srce, živce in mišice...

Več

Koencim Q10 (CoQ10) je hranilo, ki je naravno prisotno v telesu. Koencim Q10 je prisoten tudi v številnih živilih. Koencim Q10 deluje kot antioksidant, ki ščiti...

Več

Krom je bistven mineral za telo. Znano je, da izboljša uporabo inzulina v našem telesu. Ta mineral prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi. Zdi se, da mora biti krom  tudi neposredno vključen v...

Več

Magnezij je bistvenega pomena za delovanje telesa. Ta mineral je potreben za proizvodnjo energije in delovanje skoraj vseh presnovnih procesov. Magnezij pomaga ohranjati normalni krvni tlak, pomemben je za...

Več

Mangan je pomembno hranilo, ki sodelujejo pri številnih kemičnih procesih v telesu, vključno s predelavo holesterola, ogljikovih hidratov in beljakovin. Najvišja koncentracija mangana je v kostnem mozgu, kjer vzdržuje...

Več

Natrij uravnava količino vode in krvi v telesu. To vlogo si natrij deli s kalijem. Sol se dodaja živilom med kuhanjem, pri peki ali pri konzerviranju za izboljšanje okusa. Posledica tega je, da  ljudje v industrializiranih državah porabijo do...

Več

Omega-3 maščobne kisline spadajo med esencialne maščobne kisline. Čeprav so nujno potrebne za zdravje ljudi, jih naše telo ne more proizvajati. Omega-3 maščobne kisline spadajo v širšo skupino maščobnih kislin imenovanih polinenasičene maščobne kisline ali PUFA...

Več

Pepsin je želodčni encim, ki ima pomembno vlogo pri prebavi beljakovin v peptide.
Brez zadostne količine pepsina v želodcu, ni možno učinkovito uporabiti beljakovine iz hrane...

Več

Selen je  mikromineral, ki ga telo potrebuje  v majhnih količinah, vendar lahko deluje toksično pri višjih koncentracijah.V splošnem deluje selen kot antioksidant, ki sodeluje z vitaminom...

Več

V maščobi topen vitamin A je prisoten v hrani v dveh glavnih oblikah: retinoidi (najdemo jo v izdelkih živalskega izvora) in karotenoidi  provitamina A (najdemo jih v rastlinah). Beta-karoten spada med najpomembnejši provitamin karotenoid. Najpomembnejši provitamin...

Več

Vitamin B1, znan tudi kot tiamin, je eden od osmih B vitaminov. Vsi vitamini B pomagajo telesu pri pretvorbi hrane (ogljikovi hidrati) v gorivo (glukozo), ki se uporablja za proizvodnjo energije. Kot igra Vitamin B1 osrednjo vlogo pri presnovi energije, pomanjkanje tega hranila oslabi...

Več

Vitamin B12 (kobalamin) je del vitaminov B kompleksa. Kot pri drugih vitaminih B, je vključen v presnovo energije. Vitamin B12 je potreben tudi za...

Več

Tako kot pri ostalih B vitaminih, je vitamin B2  znan tudi kot riboflavin, ki sodeluje pri metabolizmu energije. Riboflavin služi tudi kot antioksidant, ki se bojuje  proti...

Več

Vitamin B3 ali niacin spada v  skupino spojin, ki izražajo aktivnost vitamina B3. Osnovna oblika je nikotinamid. Niacin je skupaj z drugimi vitamini B kompleksa pomemben pri...

Več

Vitamin B5 ali pantotenska kislina je eden izmed vitaminov B kompleksa, ki pomaga telesu  pri pretvorbi hrane v energijo. Vitamin B5 je del enega najpomembnejših koencimov v telesu...

Več

Vitamin B6 je vodotopen vitamin naravno prisoten v mnogih živilih. Telo potrebuje vitamin B6 za več kot 100 encimskih reakcij, ki sodelujejo pri presnovi. Sodeluje tudi pri razvoju...

Več

Vitamin C spada med najbolj prepoznavne hranilne snovi. To je vodotopen vitamin, ki deluje kot antioksidant, pomaga zaščititi celice pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. Vitamin C je potreben za...

Več

Vitamin D se pogosto imenuje sončni vitamin, saj se lahko sintetizira v koži zaradi izpostavljenosti neposredni sončni svetlobi. Obstajata dve glavni obliki vitamina D - D2 in D3. Pomanjkanje vitamina D je pogosto in je posledica...

Več

Vitamin E je močan antioksidant. Topen je v maščobi, nudi zaščito pred poškodbami za maščobo, ki  tvori zunanji sloj v vsaki celici našega telesa. Vitamin E je izraz, ki opisuje...

Več

Železo je mineral, ki ga telo potrebuje za rast in razvoj. Vaše telo uporablja železo za tvorbo hemoglobina (beljakovine v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik iz pljuč do drugih delov telesa) in proteina mioglobina, ki zagotavlja kisik v mišicah. Vaše telo potrebuje železo tudi  pri tvorbi...

Več

Žolčne kisline se proizvajajo v jetrih iz holesterola in igrajo pomembno vlogo pri prebavi maščob. Žolč deluje kot emulgator v olju in maščobah topnih vitaminov v gastrointestinalnem traktu in omogoča...

Več

Naslednji korak

Kupi napravo Prenesi app